Hoi, mijn naam is

Amoer’s Geluk

 

 

Waarom een West-Siberische Laika?

Een laika is levendig, stabiel, gelijkmatig gehumeurd, zachtaardig, gevoelig en zeer aanhankelijk. Deze honden zijn zeker niet angstig en hebben een sterke persoonlijkheid. Lees meer over …

Temperament

Levendig, stabiel, gelijkmatig gehumeurd. Een krachtige sensibele hond met een uitgesproken passie voor jagen, waarbij hij al zijn zintuigen gebruikt en voor meerdere taken inzetbaar is. Hij is zeer mensvriendelijk, niet territoriaal en ondanks dat hij bezoek wel aankondigt, niet geschikt als waakhond.

Echte gezinshonden

Het zijn echte gezinshonden die wel beweging en geestelijke uitdagingen nodig hebben. Deze honden zijn prima geschikt voor actieve eigenaars die graag samen wandelen en joggen met hun hond. Hij is zeer mensvriendelijk, niet territoriaal en ondanks dat hij bezoek wel aankondigt, niet geschikt als waakhond. Lees meer …

Waar komen ze vandaan

Van oorsprong is de West-Siberische laika afkomstig uit West-Siberië. Onze honden komen uit Jakoetië of Republiek Sacha, een autonome republiek in de Russische Federatie. Het is verreweg het grootste deelgebied ter wereld en omslaat 18% van het Russische grondgebied. Het is ongeveer even groot als India.
Ongeveer 40% van Jakoetië ligt ten noorden van de poolcirkel en is bedekt met permafrost. Dat beperkt de groei van bomen in dit gebied.

Best geschikt voor

De West-Siberische Laika is vooral geschikt voor actieve mensen die er graag op uittrekken in de natuur.

Amoer woont nu 6 weken bij ons en hij doet het zo goed.

Het is prachtig om zijn enthousiasme en aanpassingsvermogen te zien. Vanaf dag 1 is het alsof hij nooit ergens anders gewoond heeft, wellicht is dat een stukje Laika-zelfverzekerdheid. Met de kinderen samen gaat het prima (onze vijfjarige vertelt hem haar geheimen en kan heerlijk met hem knuffelen, onze peuter van drie wil vooral helpen met het verzorgen van de huisdieren). Ook met de katten matcht het goed, onze kater vond Amoer vanaf het begin al prima en onze poes geeft Amoer inmiddels ook kopjes. Hij wil het liefst overal bij zijn en kruipt half op schoot (hij heeft er geen besef van hoe groot hij eigenlijk is). Hij is leergierig en kan sinds de eerste week al zit, lig, blijf, kom etc. Loslopen gaat hij misschien nooit leren, met dat grote jachtinstinct maar daar hielden we al rekening mee. Naar alle honden en mensen die we tegenkomen is hij vriendelijk. Als een andere hond naar hem blaft of gromt negeert Amoer die andere hond. Hij laat zich niet druk maken. Omdat hij overal bij wil zijn, is alleen thuis zijn lastig, dus daar wordt aan gewerkt.

Wat ik zo bijzonder vind

Wat ik zo bijzonder vind is dat de omschrijving die we van de stichting kregen precies klopt. Ze weten precies hoe hun honden in elkaar zitten. De honden zijn een huiselijke omgeving gewend en krijgen voldoende aandacht van alle vrijwilligers. Hierdoor zijn de honden heel anders dan andere honden uit het buitenland, waar ze toch vaak alleen in kennels verblijven en niet zijn voorbereid op een leven in huis (onze vorige hond kwam uit Portugal, en dat was een hele andere ervaring).

Het adoptieproces

Voor wat betreft het adoptieproces, dat was heel duidelijk. Oksana gaf aan welke informatie ze nodig had (dit ook voor het opmaken van douane papieren, want je importeert een hond naar de EU). En daarna ging het heel snel. Binnen twee weken was Amoer bij ons. De ophaallocatie was langs een vooraf opgegeven route. Het huisdierentransport wordt grotendeels door vrijwilligers gereden en ze kunnen niet langs elk adres. Voor ons betekende dat een ontmoeting op een parkeerplaats heel vroeg in de morgen. Oksana is die nacht ook wakker en bereikbaar gebleven om te assisteren indien nodig. Dat vond ik zo lief van haar! Het is toch ergens heel gek om ‘s nachts op een parkeerplaats een hond op te halen.

Tijdens het transport waren we onderdeel van een whatsapp groep met de transportorganisatie en de stichtng in Rusland en alle toekomstige huisdierbaasjes van die rit. We kregen regelmatig updates van de reis, foto’s en filmpjes van de dieren en van elke overdracht. Het verliep allemaal heel soepel. Allemaal tevreden huisdierbaasjes (en honden en katten).

We zijn zo blij

We zijn zo blij dat Amoer bij ons is komen wonen en zijn heel tevreden met de communicatie- en het adoptieproces van zowel Oksana als het asiel in Rusland. Dus mocht je nog tijd en ruimte hebben voor een lieve en unieke hond, kan ik je zeker een adoptie via dogstohomes aanraden!”

Handig om te weten:

De dag nadat Amoer in Nederland aankwam, kreeg ik een bezoek van iemand van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Blijkt dat ze dat steekproefsgewijs doen met geimporteerde huisdieren, het papierwerk was allemaal in orde en hij zij dat hij nog niet eerder zo’n relaxte hond was tegengekomen. Wel zei hij dat we Amoer moesten registeren op een UBN omdat wij de eerste houder in Nederland zijn. Dus die heb ik aangevraagd en toen langs de dierenarts om hem aan te melden. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/honden-en-katten/identificatie-en-registratie-honden-en-katten-chippen

Groetjes,
Manouk

Amoer’s Geluk

Kosten: 650,- euro

(inclusief alle vaccinaties, transport, paspoort en exclusief eventuele bijkomende onverwachte kosten bijv. bezoek aan dierenaarts in Nederland).

Stuur mij een berichtje

Over ons

Dogs To Homes is een website van de stichting Loyal Friend waar onze honden vandaan home. Het bijzondere aan de stichting is dat ze honden niet alleen redden maar ook gelijk socialiseren door een huiselijke sfeer te creëren. Bekijk deze video waar onze lieve Tatiana, de oprichtster van de stichting, vertelt over de honden.

Onze Lieve Laiki

In tegenstelling tot de Siberian Husky, is de (West-Siberische) Laika een vrij onbekende honden ras in Nederland en dat is heel erg jammer want een Laika is een prachte gezin's hond. Ze zijn zachtaardig, zeer sociaal, vriendelijk tegen vreemden, intelligent en leergierig, gevoelig en ontzettend aanhankelijk. Van oorsprong is Laika een ... lees meer

Cody

Cody

Cody is een van de vier lieve puppy's die deze...

Snowy

Snowy

Snow is een teefje van 2 maanden oud. Ze is...